Pozitia site-urilor in clasamentul Google reprezinta cea mai dificila problema pe care o intampinam in calitate de proprietari de site-uri. Veniturile tuturor depind de o clasare cat mai bune in Google, iar prima pagina este targetul pe care trebuie sa il atingem daca ne dorim venituri consistente.
Acest lucru cere rabdare, intrucat algoritmul Google a evoluat si penalizeaza site-urile ce folosesc mijloace „mai putin ortodoxe” pentru a ajunge in prima pagina.
Rankingul Google depinde de vechimea site-ului
Singura cale pentru a promova site-ul ramane SEO (Search Engine Optimization). Nu trebuie insa sa ne grabim sa apelam la tehnicile SEO pana in momentul in care site-ul nu va avea o vechime de minim 7 – 8 luni, deoarece acest lucru este perceput ca o „fortare” a sistemului iar site-ul va fi penalizat.
Serviciile SEO si-au facut aparitia in jurul anilor 90 si aveau drept scop cresterea notorietatii site-ului si imbunatatirea pozitiei acestuia in clasamentul motoarelor de cautare.
Acest lucru era destul de usor de facut, datorita faptului ca algoritmul de calcul al Google (spre exemplu) era simplu si usor de manipulat. In acea perioada era suficient sa avem un site simplu, scris corect din punct de vedere gramatical si lexical, iar un loc in prima pagina din Google era asigurat.
Odata cu evolutia algoritmilor de evaluare a site-urilor criteriile s-au diversificat si au devenit mai restrictive, iar in prezent serviciile SEO se impart in doua categorii.
SEO Onpage se refera la aranjamentul site-ului, continutul descrierilor si al metadescrierilor, optimizarea dimensiunii pozelor, continut bogat si divers actualizat periodic, imbunatatirea vitezei de incarcare a site-ului pe dispozitivele fixe si mobile, optimizarea linkurilor interne si a structurilor URL-urilor, etc.
Serviciile SEO ne ajuta sa castigam pozitii in Google
SEO offpage se refera la indicatorii de calitate si de performanta ai site-ului. Cu cat site-ul va avea un continut mai bogat si cu informatii mai relevante, cu atat acesta va fi mai bine vazut de catre motoarele de cautare.
In plus, site-ul va deveni o autoritate in domeniu si va fi citat de catre alte pagini obtinand astfel mai multe linkuri organice, ceea ce inseamna ca va fi foarte bine apreciat de Google.
Internetul reprezinta una dintre cele mai consistente surse de venituri, iar tentatia de a apela la mijloace mai putin morale pentru a ridica site-ul in clasamentul motoarelor de cautare este mare. In functie de acestea SEO este impartit in:
Serviciile SEO white hat respecta intocmai politica motoarelor de cautare descrisa in „Ghidul de conduita pentru webmasteri”. Continutul este bogat si ofera informatii relevante utilizatorilor, iar site-ul capata linkuri naturale.
Serviciile SEO black hat reprezinta tehnicile incorecte de manipulare a motoarelor de cautare. Acestea pot fi reprezentate de pozele ce contin cuvinte ascunse in spate, folosirea in exces a cuvintelor cheie in continut, titluri sau metadescrieri, metodele overcloacking (continutul este diferit in functie de ip-urile de la care sosesc vizitele; acesta este diferit pentru roboti si utilizatori umani), etc.
Serviciile SEO grey hat reprezinta o combinatie a celor doua, dar trebuie folosit cu prudenta deoarece exista riscul ca Google sa descopere in scurt timp tehnicile ilegale.